spanning en ontspanning
- Eerst en vooral heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat, door omgang met paarden, belangrijke hormonen worden aangemaakt om stress te reduceren. Ook het hormoon waarvan je een gelukkiger gevoel krijgt wordt meer aangemaakt. De combinatie van de buitenlucht, beweging en een prikkelarme omgeving, maakt dat we niet veel moeite moeten doen om echt tot ontspanning te komen.
- Verder gaan we ervaren hoe spanning en ontspanning precies voelt en wat het betekent.
- Door paarden te observeren en prenten te bekijken van paarden leren we aan de hand van lichaamstaal spanning en ontspanning ontdekken. Zo maken we ook de transfer naar ons eigen lichaam: hoe ziet het er dan bij ons uit.
- We doen veel ontspanningsoefeningen terwijl we op de pony of op het paard zitten. Zowel in stilstand als tijdens een wandeling. Deze ontspanningsoefeningen zijn ook thuis toe te passen.
- Deze oefeningen kunnen passief of actief zijn. Tijdens passieve ontspanning beweegt ons lichaam niet (liggen op het paard, luisteren naar een meditatieverhaal,...), bij actieve ontspanning, ontspant ons lichaam door het maken van rustige bewegingen die geen té grote inspanning vragen (bewegingen met de armen terwijl je op een wandelend paard zit, naast het paard wandelen en de voeten op elkaar afstemmen,...)
- Vaak focussen we op de zintuigen om even uit het hoofd/uit het denken te geraken.
- We maken bodyscans om in ons lichaam te gaan voelen wat er allemaal gebeurt.
- We leren spanning bij onszelf aangeven op een spanningsmeter. Deze kan daarna ook mee naar huis of school, zodat hij op die plekken gebruikt kan worden.
- We gaan samen nadenken over wat kan helpen bij spanning: van welke activiteitjes zak je terug op de meter, wat geeft je een rustig/fijn gevoel?
- Op die manier leren kinderen zichzelf en hun lichaam beter kennen, waardoor ze stap voor stap beter worden in het opmerken van spanning en er dan ook iets aan kunnen doen.